Εξωμήτριος κύηση

Η εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση προκύπτει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Σε μια φυσιολογική κύηση, το γονιμοποιημένο ωάριο προωθείται στο ενδομήτριο, όπου και εγκαθίσταται. Σε περίπτωση έκτοπης κύησης, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στον τράχηλο ή ακόμη και στην κοιλιακή κοιλότητα. Μια τέτοια εγκυμοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξελιχθεί φυσιολογικά και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή της γυναίκας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης;

Τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης είναι παρόμοια με αυτά της φυσιολογικής κύησης. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα όπως ναυτία και ευαισθησία στο στήθος, ενώ το τεστ εγκυμοσύνης εμφανίζεται θετικό. Με την πρόοδο της κύησης, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται σε ακατάλληλο μέρος, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα μια έκτοπης κύησης αποτελούν τα εξής:

  • Αιχμηρός πόνος στην κοιλιά και τη λεκάνη
  • Τάσεις λιποθυμίας
  • Έντονος πόνος μόνο στη μια πλευρά της κοιλιάς
  • Μέτρια κολπική αιμορραγία
  • Πόνος στην άκρη του ώμου

 

Πώς διαγιγνώσκεται η έκτοπη κύηση;

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς μπορεί να προληφθεί η ρήξη και η αιμορραγία. Η διάγνωση αυτού του είδους κύησης είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της φυσιολογικής κύησης. Για τον εντοπισμό της εξωμήτριας κύησης, κρίνονται απαραίτητες οι εργαστηριακές εξετάσεις. Ο ιατρός εξετάζει τα επίπεδα της  β-χοριακής γοναδοτροπίνης καθώς και της προγεστερόνης. Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί ακόμη μέσω υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.

 

Πώς θεραπεύεται η εξωμήτριος κύηση;

Η αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται από την ηλικία κύησης του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση, η εγκυμοσύνη θα πρέπει να διακοπεί άμεσα, προκειμένου να διασφαλισθεί η υγεία και η γονιμότητα της γυναίκας. Η έκτοπη κύηση μπορεί να διακοπεί με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Παρ’ όλα αυτά, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή με λαπαροτομία και ο χειρουργός αφαιρεί το έμβρυο και αποκαθιστά τυχόν βλάβες στην περιοχή.

 

Έκτοπη κύηση: Τρόποι πρόληψης

Αν και η πρόληψη δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας έκτοπης εγκυμοσύνης. Αναλυτικότερα, η πρόληψη έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μια εξωμήτριας κύησης. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η χρήση προφυλάξεων κατά την επαφή. Επιπλέον, η τακτική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο μπορεί να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο Θωμά Γκίκα για οποιοδήποτε γυναικολογικό ζήτημα σας απασχολεί.