1ος – 2ος μήνας: Εξέλιξη της εγκυμοσύνης τις πρώτες 9 εβδομάδες

Την εβδομάδα της σύλληψης, το γονιμοποιημένο ωάριο, γνωστό ως Βλαστοκύστη, θα πάρει το δρόμο του προς τη μήτρα. Το μέγεθος της βλαστοκύστης είναι περίπου σαν τη μύτη του στυλό. Τα κύτταρα της Βλαστοκύστης οργανώνονται σε γκρουπ. Τα εσωτερικά κύτταρα θα δημιουργήσουν το έμβρυο, ενώ τα εξωτερικά θα δημιουργήσουν τον αμνιακό σάκκο και τον πλακούντα.

Την 5η εβδομάδα κύησης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει το μέγεθος περίπου ενός σπόρου. Τα εσωτερικά κύτταρα της βλαστοκύστης, αρχίζουν να οργανώνονται και να δίνουν σχήμα στο νεαρό έμβρυο και να σχηματίζουν τα κύρια όργανά του. Αρχίζουν να φαίνονται ο Εγκέφαλος και η Σπονδυλική Στήλη του εμβρύου.

Αυτή τη χρονική στιγμή περίπου, δημιουργείται το Κυκλοφορικό Σύστημα και αρχίζει να κτυπά η Καρδιά του. Το έμβρυό σας μοιάζει περισσότερο με μικροσκοπικό γυρίνο παρά με άνθρωπο. Λαμβάνει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από τον νεοσχηματισμένο Πλακούντα και τον Ομφάλιο Λώρο.

Από την 9η εβδομάδα κύησης το έμβρυό σας, κάθε μέρα μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο με το σχηματισμό των άκρων, των δακτύλων, της μύτης, των ματιών και μικροσκοπικών αυτιών. Το έμβρυο έχει περίπου το μέγεθος μιας ρόγας σταφυλιού.

  • Τεστ εγκυμοσύνης: μπορείτε να κάνετε τεστ από την πρώτη κιόλας μέρα καθυστέρησης της περιόδου σας.
  • Αυτήν την περίοδο ορισμένες μητέρες αρχίζουν να νιώθουν ναυτία ή κούραση ή εμφανίζουν τα συνήθη μικροπροβλήματα.
  • Θα σας ζητηθεί να κάνετε τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις, τον Προγεννητικό Έλεγχο, που θα περιλαμβάνει και την Κυστική Ίνωση καθώς επίσης και test- Pap.
  • Ξεκινήστε τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέους και προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.