Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Είναι, δηλαδή, η χωρίς τη θέληση μας απώλεια ούρων, σε βαθμό τέτοιο που να προκαλεί προβλήματα υγιεινής, αλλά και προβλήματα κοινωνικής αποδοχής.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα δυστυχώς έχει άμεσο αντίκτυπο στη ψυχολογία, τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα της γυναίκας και έχει ως απώτερο αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς της και γενικότερα τον τρόπο ζωής της.
Με ποια μορφή εμφανίζεται η ακράτεια;
Υπάρχουν τέσσερις γνωστές μορφές ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες
- Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (Stress Incontinence):είναι n ακούσια απώλεια ούρων όταν περπατάτε, ασκείστε η σηκώνετε κάτι βαρύ, όταν σηκώνεστε όρθια από καθιστή ή οριζόντια θέση , όταν βήχετε , φταρνίζεστε ή γελάτε . Είναι n συχνότερη μορφή ακράτειας.
- Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου:είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα προλάβετε να φτάσετε στη τουαλέτα ή μπορεί να ξυπνάτε πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας µε έντονη ανάγκη για ούρηση. Οφείλεται σε νευρολογικές βλάβες και για αυτό το λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις η ουροδόχος κύστη χαρακτηρίζεται ως νευρογενής κύστη. Χαρακτηριστικά, η ακράτεια αυτού του τύπου μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες, από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία. Ως κύρια αιτία στην παιδική ηλικία είναι η μηνιγγομυελοκήλη. Αντιθέτως, σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι αιτίες μπορεί να είναι οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού από ατύχημα ή πτώση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Alzheimer και η γεροντική άνοια.
- Ακράτεια ούρων μικτού τύπου:συμβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια όσο και επιτακτικού τύπου.
- Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση:συμβαίνει όταν n ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς. Μπορεί να προκληθεί είτε από δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση είτε από απόφραξη της ουρήθρας που εμποδίζει τη ροή ούρων.
Ποιες γυναίκες προσβάλλει;
Προσβάλλει τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων έχουν μέση ηλικία.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σκεφθείτε την ουροδόχο κύστη σαν ένα μπαλόνι γεμάτο νερό και την ουρήθρα σαν το στόµιό του. Αν το στόμιο δεν είναι καλά κλειστό n παραμικρή πίεση στο μπαλόνι θα «σπρώξει» το νερό προς τα έξω. Οι λόγοι για τους οποίους n ουρήθρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν προσπάθεια, είναι n αποδυνάμωση των συνδετικών ιστών και των μυών της πυέλου και είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα:
- Της κύησης και του τοκετού
- Της χρόνιας άρσης βάρους ή καταπόνησης
- Της εµµnνόπαυσnς ή της ανεπάρκειας οιστρογόνων
- Της παχυσαρκίας.
Τι πρέπει να κάνω αν έχω ακράτεια;
Μιλήστε µε τον γιατρό σας. Το να συζητήσετε για το πρόβλημα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο. Για πολλές γυναίκες είναι συχνά το πιο δύσκολο βήμα. Κάντε το. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ντροπή. Η ακράτεια είναι µια πάθηση που, τώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός θα διαπιστώσει από ποιάς μορφής ακράτεια πάσχετε και θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται συνήθως µε βάση τα συμπτώματα που θα περιγράψετε στον γιατρό σας και µε µια προσεκτική εξέταση της πυέλου. Η κυριότερη εξέταση είναι, ο Oυροδυναμικός έλεγχος που γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος, από τα πιο σύγχρονα που διαθέτη σήμερα η Ιατρική.
Από εσάς, θα χρειαστεί να διαθέσετε 3 ώρες κάποιου πρωινού, να πιείτε κάποια ποσότητα νερού, κατόπιν υπόδειξης του ιατρού και στη συνέχεια, με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή θα ακολουθήσει μία απλή διαδικασία μέτρησης ορισμένων παραμέτρων, οι οποίοι αφορούν την ομαλή λειτουργία ή μη, τόσο της ουροδόχου κύστεως, όσο και της ουρήθρας. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται αυτόματα και το πόρισμα είναι έτοιμο σε λίγα μόνο λεπτά.
Ποιες θεραπείες υπάρχουν;
- Για τις γυναίκες µε ακράτεια ούρων από προσπάθεια µια συνηθισμένη συντηρητική θεραπεία είναι οι ασκήσεις Kegel για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Ωστόσο, ανάλογα µε τη βαρύτητα της πάθησης σας, οι ασκήσεις Kegel μπορεί να µην επιφέρουν αρκετή ανακούφιση.
- Στη σύγχρονη Ιατρική, η αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων από προσπάθεια γίνεται με μία μικροεπέμβαση διαρκείας 30-45 λεπτών, όπου η ασθενής υποβάλλεται σε ελαφρά νάρκωση και εξέρχεται από την κλινική μόλις λίγες ώρες μετά την επέμβαση, με οριστική λύση στο πρόβλημα της ακράτειας, επιστρέφοντας στις καθημερινές δραστηριότητες άμεσα.
Πώς γίνεται η επέμβαση;
Από μία μικρή τομή στην περιοχή του κόλπου, γίνεται η εισαγωγή της λεγόμενης ταινίας ακράτειας των ούρων. Η ταινία αυτή είναι ένα λεπτό κομμάτι ειδικού υλικού, το οποίο τοποθετείται εκατέρωθεν της ουρήθρας με σκοπό τη στήριξη της. Η ταινία αυτή ανασηκώνει την ουρήθρα και παράλληλα βοηθάει στην καλύτερη σύγκλισή της.
- Για τις γυναίκες µε ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου: η θεραπεία σε αυτήν την περίπτωση είναι αποκλειστικά φαρμακευτική. Η ανταπόκριση στην αγωγή αυτή εξαρτάται άμεσα από το βαθμό της βλάβης και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.
- Για τις γυναίκες µε ακράτεια ούρων μικτού τύπου: η διάγνωση προκύπτει από το ιστορικό της ασθενούς και τον ουροδυναμικό έλεγχο. Η θεραπεία έγκειται σε χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και επεμβατικά, με την τοποθέτηση ταινίας ακράτειας ούρων.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο. ο µόνος αρμόδιος για να σας υποδείξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι ο γιατρός σας.