Αυτοεξέταση Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες του δυτικού κόσμου. Υπολογίζεται ότι 6.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ παγκοσμίως αφορά περισσότερες από 1.500.000 εκατομμύριο ετησίως.


Καρκίνος μαστού: Η σημασία της έγκαιρης αυτοεξέτασης

Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πολύ συχνά ακόμη και την πλήρη ίαση της νόσου. H αυτοεξέταση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που συμβάλει στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Για τον λόγο αυτό όλες οι γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών θα πρέπει να κάνουν, σε μηνιαία βάση, αυτοεξέταση μαστού. Με τον τρόπο αυτό η γυναίκα εξοικειώνεται με τους μαστούς και είναι σε θέση να παρατηρήσει έγκαιρα τυχόν αλλαγές στη μορφολογία τους.

 

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση μαστού;

Τα στάδια της αυτοεξέτασης μαστού που θα πρέπει να ακολουθούνται για μια ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνουν:

Στάδιο 1: Επισκόπηση των μαστών. Ξεκινώντας, η γυναίκα θα πρέπει να παρατηρεί το στήθος στον καθρέφτη για τυχόν αλλαγή του σχήματος, του μεγέθους ή του χρώματος. Φυσιολογικά, το στήθος δεν θα πρέπει να έχει κάποια ορατή παραμόρφωση. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε χαρακτηριστικά όπως οίδημα, ερυθρότητα, συρρίκνωση ή πόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον θεράποντα ιατρό σας.

Στάδιο 2: Στη συνέχεια, σηκώστε αυτή τη φορά τα χέρια σας ψηλά και παρατηρήστε ξανά τα ίδια χαρακτηριστικά των μαστών. Χρησιμοποιώντας το αντίθετο χέρι για κάθε μαστό, πιέστε τις θηλές και παρατηρήστε αν εκρήγνυται πύον ή αίμα.

Στάδιο 3: Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε το χέρι του εξεταζόμενου μαστού πάνω από το κεφάλι. Χρησιμοποιώντας ενωμένα τα μεσαία δάκτυλα του άλλου σας χεριού, κάντε κυκλικές κινήσεις σε όλο τον μαστό, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα και φτάνοντας έως και τη θηλή. Η ψηλάφηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται με την επισκόπηση της μασχάλης και την παρατήρηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων.

 

Εξέταση μαστού: Σε ποιο στάδιο του κύκλου πρέπει να γίνεται;

H αυτοεξέταση μαστού θα πρέπει να διενεργείται μόλις τελειώνει η περίοδος και έως και 1 εβδομάδα αργότερα (περίπου 8η – 10η ημέρα κύκλου). Σε μετεμμηνοπαυσιακές και χειρουργικά εμμηνοπαυσιακές γυναίκες (ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων) η εξέταση μαστού θα πρέπει να γίνεται μια συγκεκριμένη ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα (π.χ. κάθε 1η του μήνα). Διαβάστε περισσότερα για το πότε θα πρέπει να γίνεται η εξέταση μαστού. 

 

Κλινική εξέταση μαστού – Πότε θα πρέπει να ξεκινάει;

Η εξέταση μαστού από έναν εξειδικευμένο ιατρό θα πρέπει να ξεκινάει από τα 25 έτη της γυναίκας και μετά. Στην ηλικία αυτή η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια. Από την ηλικία των 35 ετών και μετά συστήνεται να ξεκινάν οι γυναίκες τη μαστογραφία. Μετά τα 40 έτη η μαστογραφία θα πρέπει να διενεργείται σε ετήσια βάση. Φυσικά, όταν πρόκειται για γυναίκες που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού ή για γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό, ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να έχει άλλη συχνότητα.

 

O Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Θωμάς Γκίκας βρίσκεται στη διάθεση κάθε ασθενούς, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη διαγνωστική προσέγγιση. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό στα τηλέφωνα επικοινωνίας.