9ος μήνας: Τοκετός

Στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης ξεκινάει και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τη γέννηση του παιδιού!

Τί συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας κατά τον 9ο μήνα κύησης;

Mερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό, παρουσιάζονται ορμονικές μεταβολές, όπως μείωση της Προγεστερόνης και παράλληλη αύξηση της Προσταγλανδίνης και της Ωκυτοκίνης. Η Προσταγλανδίνη επηρεάζει την σύσταση του τραχήλου της μήτρας και τον κάνει πιο μαλακό, τον προετοιμάζει δηλαδή για τον τοκετό. Η Ωκυτοκίνη κάνει τις συσπάσεις της μήτρας πιο έντονες και πιο συχνές, μέχρι να φθάσουμε στην έναρξη του τοκετού.

Με τη βοήθεια των Προσταγλανδινών, ο τράχηλος εξαλείφεται σε μήκος και διαστέλλεται, δίνοντας έναυσμα στην έναρξη τοκετού. Με την αυτόματη ή τεχνητή ρήξη των υμένων (Μη επιστημονικός όρος: έσπασαν τα νερά), έχουμε τον εξελισσόμενο ενεργό τοκετό. Όταν η διαστολή τραχήλου φθάσει τα 10 εκατοστά, είναι σχεδόν όλα έτοιμα για τον τοκετό. Μετά τη γέννηση του μωρού σας, σειρά παίρνει ο πλακούντας, όπου είναι και το τελευταίο στάδιο του τοκετού.

 

9ος μήνας κύησης: Ποιες αλλαγές παρατηρούν οι εγκυμονούσες;

Κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης η γυναίκα έχει λάβει το μέγιστο βάρος, γεγονός που την καθιστά αρκετά δυσκίνητη. Η αναπνοή έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, καθώς το έμβρυο κατεβαίνει χαμηλότερα στη λεκάνη. Παρόλα αυτά, ο όγκος του μωρού ενδέχεται να διαταράσσει τον ύπνο της εγκύου. Τέλος, οι κράμπες και το οίδημα στα πόδια σε αυτό το στάδιο γίνονται περισσότερο αισθητά από ποτέ.

 

9ος μήνας κύησης: Ποια η μορφή του εμβρύου;

Στον 9ο μήνα κύησης το έμβρυο έχει αναπτυχθεί πλήρως και τα όργανα του είναι σε θέση να εκτελούν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες. Το έμβρυο συνεχίζει να λαμβάνει βάρος καθόλη τη διάρκεια του μηνός, φτάνοντας πλέον περίπου τα 3 κιλά. Παράλληλα, τα νύχια του εμβρύου έχουν σχηματιστεί, ενώ τα μαλλιά του έχουν μεγαλώσει κατά 2 εκατοστά. Τόσο το χνούδι όσο και το εμβρυικό σμήγμα που κάλυπταν το σώμα του εμβρύου έχει αρχίσει να αποβάλλονται. Στο 90% των περιπτώσεων στο στάδιο αυτό το μωρό έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τη θέση του τοκετού, κατεβαίνοντας χαμηλότερα στη λεκάνη και με το κεφάλι προς τα κάτω. Ο χώρος που απομένει στη μήτρα είναι περιορισμένος, γι΄αυτό και οι κινήσεις του μειώνονται σημαντικά κατά τον 9ο μήνα.

 

Ποιες οι απαραίτητες εξετάσεις κατά τον 9ο μήνα κύησης;

Η επίσκεψη στον Γυναικολόγο γίνεται όλο και συχνότερη τον τελευταίο μήνα της κύησης. Ιδιαίτερα από την 36η εβδομάδα και μετά η έγκυος επισκέπτεται τον γυναικολόγο της σε εβδομαδιαία βάση. Όπως και κάθε μήνα, θα ζητηθεί από τη γυναίκα να υποβληθεί σε γενικές εξετάσεις αίματος και γενική ούρων. Μετά την 36η εβδομάδα είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας του μωρού και η παρατήρηση των συσπάσεων της μήτρας, με τη βοήθεια του καρδιοτοκογραφήματος. Το καρδιογράφημα μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σε ό,τι αφορά την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Τέλος, σε αυτό το στάδιο διενεργείται η καλλιέργεια κολπικού υγρού για Β΄ Αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο, εκτιμώντας έτσι την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο Θωμά Γκίκα για οποιοδήποτε γυναικολογικό ζήτημα σας απασχολεί. Ο Ιατρός έχει εξειδικευτεί στα μεγαλύτερα κέντρα της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας, ενώ εξειδικεύτηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Νοσοκομείο Νίκαιας “Άγιος Παντελεήμων”  αντιμετωπίζοντας κυήσεις υψηλού κινδύνου. Η πολυετής εμπειρία του Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου του επιτρέπει να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση ακόμη και στα πιο απαιτητικά περιστατικά.