Λαπαροσκόπηση

Τί είναι η Λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση, όπως και εξέλιξή της η ρομποτική χειρουργική, αποτελούν σύγχρονες μεθόδους ελάχιστης παρέμβασης στο σώμα της ασθενούς. Πρόκειται για μια εναλλακτική της κλασσικής χειρουργικής, η οποία επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει τα ενδοκοιλιακά και πυελικά όργανα αλλά και να επέμβει σε αυτά. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο για να εντοπιστούν τα αίτια ορισμένων συμπτωμάτων όσο και για να θεραπευτούν διάφορες παθήσεις.

Πώς γίνεται η Λαπαροσκόπηση;

Για την λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία. Το χειρουργείο γίνεται από 3-4 πολύ μικρές οπές στην κοιλιά, με τη χρήση του λαπαροσκοπίου και πολύ λεπτών εργαλείων. Το λαπαροσκόπιο εισέρχεται στην κοιλιά ακριβώς κάτω από τον αφαλό, διαθέτει αρκετούς φακούς και είναι συνδεδεμένο με βιντεοκάμερα. Έτσι, ο χειρουργός – γυναικολόγος βλέπει σε οθόνη το εσωτερικό της κοιλιάς δια μέσω της κάμερας και χειρουργεί χωρίς νυστέρι, με τη χρήση Laser, ή ρεύματος, και με ειδικά λεπτά εργαλεία. Για την πραγματοποίηση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης, απαιτείται η εισαγωγή αερίου στην κοιλιά, προκειμένου να διαταθεί και να απομακρυνθούν τα σπλάχνα από τα τοιχώματα της κοιλιάς.

Ποια γυναικολογικά χειρουργεία μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά;

Οι συχνότερες επεμβάσεις κατά τις οποίες εφαρμόζεται η λαπαροσκόπηση είναι οι εξής:

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος, ή για διερεύνηση Υπογονιμότητας
  • Πλαστική σαλπίγγων
  • Διάγνωση και θεραπεία Έκτοπης κύησης
  • Ινομυώματα μήτρας
  • Κύστες ωοθηκών και σαλπίγγων
  • Διάγνωση και θεραπεία Ενδομητρίωσης σε όλα τα στάδια (η σοβαρή ενδομητρίωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σχεδόν αποκλειστικά λαπαροσκοπικά, και όχι με ανοιχτό χειρουργείο).
  • Υστερεκτομές, ολική, ή μερική αφαίρεση της μήτρας
  • Καρκίνος μήτρας. Λαπαροσκοπικός Λεµφαδενικός καθαρισμός Πυέλου σε ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά
  • Πτώση-χαλάρωση της μήτρας. Λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο, για προβλήματα πρόπτωσης.

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι του κλασσικού χειρουργείου;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική υπερτερεί έναντι του κλασσικού χειρουργείου καθώς οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι κατά πολύ ελαττωμένες. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος της λαπαροσκόπησης προσφέρει στον ασθενή ταχύτατη ανάρρωση, δεν απαιτεί μεγάλη τομή και η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη. Έτσι, μειώνεται κατά πολύ ο μετεγχειρητικός πόνος και συχνά η γυναίκα είναι σε θέση να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Συνεπώς, η λαπαροσκόπηση χαρίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η ασθενής δεν βιώνει ούτε τον πόνο της τομής αλλά ούτε και τις επιπλοκές της εγχείρησης (διαπύηση, μετεγχειρητική κήλη). Στα παραπάνω πλεονεκτήματα της μεθόδου αξίζει να προστεθούν τα οφέλη σε ό,τι αφορά την μελλοντική γονιμότητα της γυναίκας. Η μειωμένη πιθανότητα μετεγχειρητικών συμφύσεων καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης εξασφαλίζουν την μελλοντική γονιμότητα της γυναίκας.

Πώς να προετοιμαστείτε για το λαπαροσκοπικό χειρουργείο;

Την εβδομάδα πριν το χειρουργείο συστήνεται στην ασθενή μια ειδική διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Έτσι, αποφεύγεται ο τυμπανισμός και το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα. Λίγο πριν την επέμβαση, η ασθενής θα πρέπει να λάβει ένα καθαρτικό, για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη έκβαση της επέμβασης. Την ημέρα του χειρουργείου πραγματοποιείται ο απαιτούμενος προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, αιματολογικές εξετάσεις αλλά και καρδιογράφημα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Τα αποτελέσματα από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια πολύ ασφαλή μέθοδο καθώς οι επιπλοκές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα κλασσικά χειρουργεία. Παρ’ όλα αυτά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Η παρουσία επιπλοκών εξαρτάται από τον σκοπό της λαπαροσκόπησης, δηλαδή αν πρόκειται για διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή για θεραπευτική. Η εμφάνιση επιπλοκών κατά την διαγνωστική λαπαροσκόπηση, αν και είναι σπάνια, οφείλεται στον τραυματισμό αγγείου ή πυελικού οργάνου. Αναφορικά με τις θεραπευτικές λαπαροσκοπήσεις, πιθανόν επιπλοκές ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας της επέμβασης, αν και η πιθανότητα αυτή είναι και πάλι μικρή.

 

Η αποτελεσματικότητα της επέμβασης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εμπειρία της ιατρικής ομάδας. Ο ιατρός Γκίκας και η ομάδα του διαθέτουν πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Ακόμη, διαθέτει άριστο ιατρικό εξοπλισμό, ελαχιστοποιώντας έτσι τις τυχόν επιπλοκές.