Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική – Μέθοδος VBAC

Τί είναι η μέθοδος VBAC;

Ο όρος VBAC χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διεκπεραίωση φυσιολογικού τοκετού σε γυναίκες που στο παρελθόν είχαν γεννήσει με καισαρική τομή. Πρόκειται για μέθοδο που πραγματοποιείται καθημερινά, με ποσοστά επιτυχίας 70%-80%. Οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει φυσιολογικά στο παρελθόν έχουν σημαντικό πλεονέκτημα και τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 90%. Η επιλογή του τρόπου εκτέλεσης του τοκετού θα πρέπει να βασίζεται τόσο στο ιστορικό της κάθε γυναίκας όσο και στη συνολική πορεία της εγκυμοσύνης της.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου VBAC;

Η μέθοδος VBAC συνδέεται με σημαντικά πλεονεκτήματα γι’ αυτό και έχει την υποστήριξη πολλών γιατρών διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, με τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται ένα μεγάλο χειρουργείο, αυτό της καισαρικής τομής. Το γεγονός αυτό, επιταχύνει αυτόματα την ανάρρωση της γυναίκας και μειώνει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο. Επιπλέον, αποφεύγοντας την καισαρική τομή, η γυναίκα έχει λιγότερο κοιλιακό άλγος και συνεπώς δύναται να είναι πιο ενεργή στην περιποίηση και στο θηλασμό του μωρού. Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην επιλογή αυτής της μεθόδου είναι το γεγονός ότι η γυναίκα αποφεύγει τα προβλήματα που συνδέονται με τις πολλαπλές καισαρικές τομές, όπως μια πιθανή ρήξη της μήτρας. Ακόμη, η διενέργεια της τεχνικής VBAC αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μελλοντικό φυσιολογικό τοκετό. Τέλος, αποφεύγονται οι λοιμώξεις και οι επιπλοκές που συχνά προκύπτουν από την εγχείρηση της καισαρικής τομής, ενώ μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα ανάγκης μετάγγισης αίματος.

 

Ποιες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μεθόδου VBAC;

Η απόφαση να γεννήσει μια γυναίκα φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή είναι κρίσιμη και θα πρέπει να λαμβάνεται έχοντας εξετάσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Προκειμένου, λοιπόν, να εφαρμοστεί η τεχνική VBAC θα πρέπει ο τοκετός να ξεκινήσει φυσιολογικά και όχι με τη χορήγηση φαρμάκων. Αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη προκειμένου το έμβρυο να βρίσκεται σε κατάλληλη θέση αλλά και να έχει επιτευχθεί προοδευτική διαστολή του τραχήλου. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης καθώς και η γενικότερη υγεία της εγκύου. Αποτρεπτικοί παράγοντες για την εφαρμογή της μεθόδου είναι η παρελθοντική ρήξη της μήτρας αλλά και ένα ιστορικό με περισσότερες από δύο καισαρικές τομές.

 

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο τρόπος τοκετού τελευταία στιγμή;

Κάθε γυναίκα που προετοιμάζεται να γεννήσει θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τυχόν αλλαγή του πλάνου τοκετού, καθώς υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες. Έτσι, ενδέχεται η επαναληπτική καισαρική να είναι η μόνη λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη φυσιολογική έναρξη του τοκετού.

 

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Θωμάς Γκίκας διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διεκπεραίωση κολπικού τοκετού μετά από καισαρική. Ο Δρ. Θωμάς Γκίκας προσφέρει ολοκληρωμένη ενημέρωση και καθοδήγηση, προκειμένου να ληφθεί η πιο ασφαλής απόφαση για τον τοκετό.