3ος – 4ος μήνας:Εξέλιξη της εγκυμοσύνης από 10 – 20 εβδομάδες

Στις 10 εβδομάδες το μωρό σας, έχει περίπου το μέγεθος ενός Κουμ-κουάτ. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έχουν καθοριστεί. Στις επόμενες εβδομάδες οι ιστοί και τα όργανα του, θα αναπτυχθούν και θα ωριμάσουν γρήγορα. Εάν αυτό είναι το πρώτο μωρό σας, πιθανότατα δεν θα αισθάνεστε τα κτυπήματά του παρά μόνο από τις 18 έως 20 εβδομάδες. Ο ομφάλιος λώρος τώρα εργάζεται σκληρά. Μία φλέβα παραδίδει οξυγόνο και πλούσια θρεπτικά συστατικά του αίματος σας στο μωρό. Δύο αρτηρίες στη συνέχεια μεταφέρουν το αίμα προς τον πλακούντα.

Γύρω στην 12η εβδομάδα, τα νεφρά έχουν αρχίσει να παράγουν ούρα, τα οποία το μωρό σας θα ξεκινήσει σύντομα να απεκκρίνει στο αμνιακό υγρό. Στο σημείο αυτό, αρχίζει το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, το οποίο πολλές γυναίκες αναγνωρίζουν ως το καλύτερο στάδιο της εγκυμοσύνης τους.

Μεταξύ 15ης και 20ης εβδομάδας, το μωρό σας θα είναι διπλό σε μέγεθος.

Με την ανάπτυξη του σώματός του, αναπτύσσεται και ωριμάζει το Νευρικό Σύστημα. Σε αυτό το στάδιο το μωρό σας, πιθανολογείται ότι ακούει τον κτύπο της καρδιάς σας, και την φωνή σας.

Στις 18 εβδομάδες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε ένα από τα ωραιότερα σημεία της εγκυμοσύνης σας, τις κινήσεις του μωρού σας.

Στις 20 εβδομάδες, το βάρος του μωρού σας είναι περίπου 300-350 γρ., ενώ το ολικό μήκος του είναι περίπου 25 εκ.

Σε αυτή την εβδομάδα, βρίσκεστε στη μέση της εγκυμοσύνης σας.

  • Εάν νιώθατε ναυτία και κούραση κατά τις πρώτες εβδομάδες, τώρα θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.
  • Θα αρχίσει να μεγαλώνει η κοιλιά σας και για αυτό θα χρειαστείτε πιο άνετα ρούχα.
  • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε σουτιέν που προσφέρει τη σωστή στήριξη.
  • Θα κάνετε τις συνήθεις Αιματολογικές Εξετάσεις (κάθε 4 εβδομάδες)
  • Μεταξύ 11η και 13η εβδομάδα, πρέπει να κάνετε Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου όπως Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Papp-A. Αυτή τη περίοδο, εάν συντρέχει λόγος γίνεται η λήψη τροφοβλάστης (CVS).