Τί είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου αναπτύσσεται και λειτουργεί σε έκτοπη θέση, δηλαδή εκτός μήτρας. Τις περισσότερες φορές εστίες ενδομητρίωσης μπορούμε να συναντήσουμε στα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή το πυελικό τοίχωμα καθώς και στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη. Η πάθηση αυτή αποτελεί μια από τις συχνότερες γυναικολογικές διαταραχές. Κατά την ενδομητρίωση, ο λανθασμένος αυτός ιστός λειτουργεί ακριβώς όπως ο ενδομητρικός ιστός, πυκνώνει, διαλύεται και αιμορραγεί. Το αίμα αυτό παγιδεύεται στο σώμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής, ίνωσης ή και συμφύσεων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Ένα από τα κύρια συμπτώματα της πάθησης αποτελεί ο έντονος πυελικός πόνος, ο οποίος γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια της περιόδου και γίνεται αισθητός ακόμη και στην πλάτη. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ακόμη:
- Πόνος κατά την επαφή
- Υπογονιμότητα
- Γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Επώδυνη ούρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου
- Έντονη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
Πώς διαγιγνώσκεται η ενδομητρίωση;
Ο χρυσός κανόνας για τη διάγνωση της πάθησης αυτής είναι η λαπαροσκόπηση. Ενδείξεις όπως δυσμηνόρροια (άλγος κατά την έμμηνο ρύση), δυσπαρεύνια (άλγος κατά την επαφή) και υπογονιμότητα στοιχειοθετούν την υπόνοια ενδομητρίωσης. Η αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και η γυναικολογική εξέταση της ασθενούς, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων, συμβάλει στη διάγνωση. Άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.
Ενδομητρίωση: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;
Η ενδομητρίωση αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους παράγοντες υπογονιμότητας. Ενδεικτικά, το ποσοστό των υπογόνιμων γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση αγγίζει το 50%. Σε περιπτώσεις σοβαρής ενδομητρίωσης, τα ποσοστά φυσικής σύλληψης μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να απαιτείται η θεραπεία της πάθησης πριν από την προσπάθεια τεκνοποίησης. Η υπογονιμότητα οφείλεται στη φλεγμονή που προκαλεί η ενδομητρίωση και η οποία έχει καταστρεπτική επίδραση στο ωάριο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, η ποιότητα των ωαρίων να μειώνεται και η εμφύτευση τους στη μήτρα να καθίσταται πολύ δύσκολη.
Ποια η θεραπεία της ενδομητρίωσης;
Για την αποτελεσματική θεραπεία της ενδομητρίωσης συστήνεται η αντιμετώπιση με λαπαροσκοπική χειρουργική. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια, η θεραπεία μπορεί να περιοριστεί στη φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου και στην τακτική παρακολούθηση της πάθησης. Ακόμη, συχνά χρησιμοποιείται η ορμονική θεραπεία προκειμένου να καθυστερήσει η ανάπτυξη του ενδομήτριου ιστού. Σε περιπτώσεις που η ενδομητρίωση δημιουργεί προβλήματα υπογονιμότητας, η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη. Για την αφαίρεση της ενδομητρίωσης απαιτείται η λαπαροσκοπική χειρουργική. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της.
Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο Θωμά Γκίκα για να ενημερωθείτε για περισσότερα σχετικά με τη νόσο της ενδομητρίωσης.