Για να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα, σας παραθέτουμε αναλυτικά ό,τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το αλκοόλ, την καφεΐνη, την παχυσαρκία, το διαβήτη αλλά και την άσκηση.
Αλκοόλ και εγκυμοσύνη
Θυμηθείτε πως ό,τι τρώτε και πίνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει το εμβρυϊκό σύνδρομο από αλκοόλ. Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ένα αναπτυσσόμενο όργανο του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο, ενώ δυσχεραίνει εκτός των άλλων, το μεταβολισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Για όλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση.
Καφεΐνη και εγκυμοσύνη
Η καφεΐνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στον καφέ, στη σοκολάτα, στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο τσάι, καθώς επίσης και σε μερικά φαρμακευτικά προϊόντα. Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και άγχος στη μητέρα, καθώς και να οδηγήσει στη γέννηση βρέφους με χαμηλό βάρος. Επίσης, η καφεΐνη με τη διουρητική της δράση, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα της μητέρας, που χρειάζεται αυξημένες ποσότητες υγρών. Γενικά, η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης.
Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη
Η παχυσαρκία αποτελεί μια διαβητογόνο κατάσταση. Λόγω του ότι ο λιπώδης ιστός σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης από τις μη παχύσαρκες.Προβλήματα, επίσης, παρατηρούνται κατά τον τοκετό, επιπλοκές στην αναισθησία, υπέρταση αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών καθώς και άλλες ιατρικές επιπλοκές στις παχύσαρκες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διαβήτης και εγκυμοσύνη
Τόσο ο διαβήτης που προϋπάρχει της κύησης, όσο και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Εγκυμοσύνης θεωρούνται καταστάσεις υψηλού κινδύνου κατά την κύηση και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από συστηματική παρακολούθηση αλλά και διαιτητικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της κυήσεως, ώστε να επιτυγχάνονται επίπεδα σακχάρου του αίματός τους στα φυσιολογικά ή κοντά στα φυσιολογικά όρια.
Εγκυμοσύνη και άσκηση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια ελαφριάς μορφής φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και στη διατήρηση καλύτερης ψυχικής υγείας της μητέρας. Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση για το βρέφος ή τη μητέρα. Παρόλα αυτά, ο τύπος φυσικής άσκησης που επιλέγετε πρέπει να είναι «άνετος» και να μην προσδίδει οποιασδήποτε μορφής πίεσης στο βρέφος.
Το κολύμπι και το σταθερό ποδήλατο για παράδειγμα είναι δύο μορφές άσκησης που μπορούν να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης το περπάτημα, καθώς και η αεροβική γυμναστική χαμηλής έντασης μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ή κινδύνους. Ο γυναικολόγος σας είναι το καταλληλότερο άτομο να υποδείξει το σωστότερο τύπο άσκησης για εσάς και το μωρό σας.
Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο ιατρό Θωμά Γκίκα, πιστοποιημένο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογία Τραχήλου & Κολποσκόπησης.